Bouwen met hout: duurzaam en comfortabel

30 november '21

Houten woningen zijn duurzaam en comfortabel. Dat is één van de redenen dat er voor Switi fase 3C is gekozen om de woningen te bouwen van hout en bamboe. Dat is in Nederland minder gebruikelijk, maar woningen van hout timmeren hard aan de weg in ons land. 

image alt

Houten woningen hebben voordelen

Het bouwen met hout kan goed worden ingezet om te verduurzamen. Houten woningen hebben namelijk als groot voordeel dat het hout CO2 opslaat en tijdens het gebruik ook vasthoudt. Pas als de woning zou worden afgebroken, komt deze CO2 vrij. Dat staat in schil contrast met  cementproductie waarbij juist veel CO2 vrijkomt tijdens het bouwproces. "Ongeveer 7 procent van de wereldwijde uitstoot komt van cementproductie", vertelde TU Delft-onderzoeker Pablo van der Lugt onlangs in een NOS-artikel. Woningen van hout en bamboe zijn daardoor een stuk duurzamer. Daar komt nog eens bij dat hout en bamboe natuur producten zijn die we opnieuw kunnen aanplanten. Een onuitputtelijke bron van materialen. 

Ook qua brandveiligheid zit je goed bij houten woningen. Dat klinkt misschien tegenstrijdig, want hout lijkt juist heel brandbaar. Alleen is dat een grote misvatting. De Britse architect Andrew Waugh gaf daar eerder al een antwoord op: “Alle materiaal is uiteindelijk brandbaar.” Een houten huis is niet per definitie brandbaarder. Wanneer je een zwaar blok hout op een vuurtje gooi, is deze ook niet direct opgebrand en zal eerder verkolen. 

Meer informatie over houten woningen?

Ben je benieuwd naar andere voordelen van houten woningen? Eerder schreven we hier een artikel over. 

Ook een inkijkje in de fabriek van de bouwer geeft meer inzicht in het project en de toekomstige woningen van Switi fase 3C. 

Neem een kijkje in de fabriek van de bouwer De huizen van Ekowood Houses
Lees er meer over Hoe brandveilig is een houten woning?