Houten woning is uitermate brandveilig

19 april '21

Een vraag die veel wordt gesteld bij een houten woning is of deze woningen wel brandveilig zijn. “Ja”, zeggen experts. “Sterker nog, een CLT-gebouw kan uiteindelijk brandveiliger zijn dan een gebouw van beton”, zegt de Britse architect Andrew Waugh. Deze architect ontwierp in 2008 het eerste houten gebouw van negen verdiepingen van het Verenigd Koninkrijk.

Een betonnen gebouw lijkt veiliger dan hout, maar dat is volgens experts zoals Waugh juist een perceptie. “Alle materiaal is uiteindelijk brandbaar.” Daarmee wil hij zeggen dat beton niet veiliger is en dat hout juist een zeer veilige oplossing is. Daarnaast is hout een stuk duurzamer en kan het goed helpen bij de inhaalslag die nog moet worden gemaakt op de huizenmarkt. “Bouwen in hout zou juist kunnen helpen om die achterstand snel en op een verantwoordelijke manier in te lopen. Houtbouw is dé oplossing voor bouwen in hoge dichtheden in de stad én kan helpen bij de oplossing van de klimatologische noodtoestand.” Daarnaast zijn deze woningen ook net zo brandveilig en daardoor hebben houten gebouwen veel voordelen.

image alt

De opmars van hout

Hout is bezig aan een opmars. Een opmars die experts zoals Waugh toejuichen: “Er is nog veel onbekendheid en ja, ook wantrouwen. We hebben dus voorlopers nodig: goede ontwikkelaars, woningcorporaties, overheden. Gelukkig zijn er steeds meer mooie voorbeeldprojecten. Daardoor groeit het vertrouwen en kan deze industrie volwassen worden. Over tien jaar zal het zover zijn, denk ik. Tien jaar geleden konden we ons ook niet voorstellen dat we aardgas zouden uitbannen.”

Wil je meer lezen over bouwen met hout? Lees het volledige artikel ‘Het bouwen van morgen is met hout’ op bpd.nl.

Lees het artikel
  Perfecte bereikbaarheid
  De voorzieningen in de buurt