Energielabel A, B of F? Het Energielabel uitgelegd

17 augustus '21

Het Energielabel laat in één oogopslag zien hoe energiezuinig een auto, apparaat of woning is. Het energielabel voor woningen is een document waarin kenmerken als bouwjaar, isolatie, dubbel glas, verwarming en zonnepanelen beschreven worden. Op basis daarvan krijgt de woning een label van G (niet zuinig!) tot aan A++ (zeer zuinig!). 

image alt

Klaar voor de toekomst

Het klimaat staat onder druk vanwege een flinke Co20-uitstoot en fossiele brandstoffen zoals gas zijn niet eeuwig voorhanden. Energiezuinig wonen is dus een belangrijk punt op de agenda. Met dat in gedachten, worden de appartementen en woningen in Switi gebouwd met duurzame materialen zoals hout en bamboe. Daarnaast maken de eengezinswoningen gebruik van infraroodpanelen voor verwarming en de appartementen zijn aangesloten op stadsverwarming. Onder meer door deze toepassingen worden de woningen in Switi 3C lekker duurzaam. 

Energiezuinig wonen wordt aangemoedigd met bijvoorbeeld extra leningen. Zo stimuleert de overheid ook de aankoop van duurzame woning. Hier kun je in de meeste gevallen meer lenen bij een hypotheekaanvraag én ben je wat je huis betreft helemaal klaar voor de toekomst. Vraag hiernaar bij je hypotheekverstrekker.

Energielabel versus energieverbruik

Nu is het niet alleen de woning en haar kenmerken die van invloed zijn op je energieverbruik. Hoe zuinig en/of bewust je zelf omgaat met warm water, verwarming en apparaten, telt ook zeker mee in wat je terugziet op je energierekening. Maar voor het label telt dat niet mee. Daar is puur gekeken naar wat een woning technisch gezien energiezuinig maakt.

Handig hulpmiddel

Het energielabel is dus een handig hulpmiddel om de energiezuinigheid van een woning te bepalen. Dat neemt niet weg dat je altijd bewust moet omgaan met je energieverbruik om ook daadwerkelijk een lage energierekening te ontvangen.

Vragen over Switi 3C? Neem contact op!
Welke woning kies jij in Switi 3C? Bekijk alle woningen