Deelmobiliteit: het vervoer van de toekomst

30 augustus '21

Met de OV-fiets van het station naar werk, een Car2Go naar een etentje bij vrienden of de Felyx-scooter richting de stad. Het zijn allemaal voorbeelden van deelmobiliteit; een moderne mobiliteitsvorm die in ons land steeds meer voet aan de grond krijgt. Aanbieders schieten in grote steden als paddestoelen uit de grond en ook bij nieuwbouwprojecten worden verschillende initiatieven geopperd. Met name autodelen staat hier hoog op de agenda. Waar we deze transitie aan hebben te danken en hoe het in z’n werk gaat lees je hier.

image alt

Delen is het nieuwe hebben

Deelmobiliteit omvat verschillende vervoersmiddelen, maar ingezoomd op nieuwbouwprojecten hebben we het meestal over auto’s. Voornamelijk door het parkeerprobleem: er is niet genoeg plek om alle auto’s van nieuwe bewoners te parkeren. Daarbij komt dat ze de schaarse ruimte opsnoepen die juist gebruikt kan worden voor speel- en ontmoetingsplekken, meer groen of extra woningen.

Er wordt daarom steeds vaker gedacht aan autodelen met de buren. Een deelauto die door meerdere huishoudens wordt gebruikt heeft namelijk maar één parkeerplek nodig.

Flink besparen

Naast de positieve uitwerking op de woonomgeving besparen huishoudens flink op de vaste lasten voor een eigen auto. Autobezit is duur, met name wanneer je ‘m maar af en toe gebruikt. Met autodelen betaal je echt alleen voor de momenten die je rijdt. Als je dan ook nog in een omgeving woont met goede OV-mogelijkheden vervalt de noodzaak voor een eigen auto des te meer. En vergeet tot slot de CO2-uitstoot niet. Moderne initiatieven van deelmobiliteit zijn doorgaans volledig elektrisch en daardoor minder schadelijk voor het milieu.

image alt

De digitale sleutel tot succes

Dankzij de voordelen van deelmobiliteit wordt het steeds vaker geïntegreerd in plannen voor nieuwbouwwijken. Bewoners krijgen daarmee toegang tot schoon, slim en flexibel vervoer in een leefomgeving die optimaal wordt benut.

Wanneer iemand van A naar B moet en daarvoor een deelauto wil gebruiken, dient een handige smartphone-app van bijvoorbeeld OnzeAuto of We Drive Solar als digitale sleutel. Hierin staat de beschikbaarheid, wordt de auto gereserveerd en geopend of gesloten bij gebruik. Simpel als dat! Met deelmobiliteit zetten we samen een stap naar een groenere wereld. In de breedste zin van het woord.

Meer nieuws over Switi Blijf op de hoogte
Neem contact met ons op Heb je een vraag?