Een korte geschiedenis van Amsterdam-Zuidoost

19 mei '21

Het nieuwbouwplan Switi ligt in Amsterdam Zuidoost. Dit gedeelte van de stad Amsterdam is in meer dan 40 jaar uitgegroeid tot een gezellige en zeer veelzijdig Amsterdamse wijk. Een wijk waar zo’n 90.000 trotse bewoners van meer dan 170 nationaliteiten met veel plezier wonen, werken, leren, sporten en ontspannen.

Als je al in Zuidoost woont, is deze informatie natuurlijk allemaal al bekend. Maar woon je elders en ben je geïnteresseerd in ons project Switi, dan is een korte geschiedenis van Zuidoost én een vooruitblik wellicht interessant. Want Zuidoost blijft groeien, veranderen en verbeteren! 

image alt

Pioniers in de buurt

De eerste bewoners van de Bijlmermeer ontvingen op 25 november 1966 de sleutels van hun nieuwe woning in de flat Hoogoord. De eerste paal van de woning van pioniers Kees en Truus Copray ging 2 jaar eerder in het bijzijn van burgemeester Van Hall de grond in. Men was in die tijd optimistisch en hoopvol gestemd, maar het liep in de jaren ’70 en ’80 anders. Onder veel Amsterdammers waren de woningen met tuintjes in Almere en Purmerend veel populairder en het nieuwe deel van Amsterdam kreeg met leegstand te maken. De Gemeente Amsterdam kwam met een plan en heeft in de jaren daarna het gebied leefbaarder gemaakt. Met veel succes. 

Eerste bewoners verhuizen naar de Bijlmermeer. Afb. Stadsarchief gemeente Amsterdam

image alt

Radicale metamorfose

Om de leefbaarheid te vergroten werd vanaf de jaren ’90 werd een groot deel van de hoogbouw gesloopt, de resterende flats werden gerenoveerd en er kwamen eengezinswoningen met tuintjes. Daarnaast verrezen onder andere de Johan Cruijff Arena en een nieuw vernieuwd station Bijlmer Arena, de Arena Boulevard en de Ziggo Dome. De radicale metamorfose van Amsterdam-Zuidoost leidde op vele fronten tot een veel prettigere en gevarieerdere wijk.

image alt

Masterplan Zuidoost

Amsterdam Zuidoost blijft constant in beweging en de gemeente Amsterdam heeft met diverse partners het Masterplan Zuidoost opgesteld. Doel van dit Masterplan - dat in februari 2021 werd gepresenteerd - is om de komende 20 jaar (in samenspraak met de bewoners) flink te investeren in de wijk, op het gebied van onder meer leefbaarheid, veiligheid, onderwijs en (betaalbaar) wonen.  

Foto's rechts en/of onder: opgeleverde eerdere fase van het project Switi. 

image alt

Duizenden nieuwe woningen

Op het gebied van wonen betekent dit dat de komende jaren in Zuidoost duizenden betaalbare huur- en koopwoningen worden gebouwd. Niet alleen in de bestaande woonbuurten, maar ook in delen (bijv. de ArenAPoort) waar nu nog alleen kantoren staan. Ook zal er in Zuidoost geïnvesteerd worden in nieuwe scholen, parken en gezondheidscentra. De verwachting is dat Zuidoost tot 2030 met zo’n 60.000 nieuwe bewoners zal groeien.

  Bekijk de woningen van Switi
  Meer over Zuidoost